celestialX10A 發表於 17-4-2015 04:48:41

海外玩家既痛苦

小弟自從過左英國之後, 愈打sd就愈灰:Q
因為英國網絡得5MB, 所以lag機delay無話可說
例如開格格人會比人話次元斬 其實次元斬問題係雙向既
次元斬成因係雙方接收同發送信息既時間唔一樣
假設delay者發送 [開格格中人] 既信息, 經過sd server再去HK本地玩家既電腦 成個過程需時2秒
delay玩家格中人 HK玩家要兩秒後先會知道呢個"事實"
但係HK玩家已經唔係本來既位置 (你feel到有機會比人斬唔會唔走掛:funk: )
所以係HK玩家眼中 自己已經飛開左 但delay玩家斬緊你兩秒前個位:@
同樣道理 delay玩家一樣要兩秒後先知 "你飛開左" 既事實
係delay玩者眼中 會變成自己斬斬下HK玩家 對面又無啦啦飛開左:'(
最重要既一點係 HK send信息比delay玩家一樣需時
(你唔會同我講delay player send message 比你要時間, 你send 比 delay player可以即時收到咁onJ掛;P )
HK玩家斬中delay玩家 delay玩家一樣會feel到次元斬
delay玩者飛開左 HK玩家一樣會見到自己斬緊人 人地又飄走左

開槍打人一樣有問題
兩邊都會見到對面開槍打自己之前個位 然後扣血:L
不過次元槍問題無次元斬咁過份同黑人憎
因為開槍既信息遠比開格格人既信息細 (SS既原理加HKF server廢)

其他常見既問題 例如卡R
sp幾秒後先識開 又要多幾秒先判定打中人(次元sp)
打到人0血唔死 一兩秒後先識爆機
等等現象一樣可以用 "信息發送接收需時" 黎解釋

既然delay玩家同非delay玩家都會面對同樣令人抓狂既現象
接落黎就只係睇雙方對應次元現象既熟練程度
delay玩家接觸次元現象多 自然會習慣係delay下戰鬥
但係對於好少面對次元現象既HK玩家 再加上HKF "唯我獨尊", 毫不considerate既風氣
大多數只係好似癲狗咁不停hi人地lag機delay:curse:
又無考慮到delay玩家一樣面對同樣現象:L

終於發完火打完段文:sleepy:
我終於明白Billson大爺你既苦況:'(
同時感謝HKF有心人士既體諒:)
當你地知道小弟係英國讀書後都無再講難聽既說話
有人叫我做"次元斬哥" 其實我唔介意 因為我的確係;P
有機會等我返HK後可以係無次元現象下較量一下:)
不過唔知隻game可唔可以頂到我返黎:'(

billson 發表於 17-4-2015 05:20:07

少少delay俾人講到好似開掛/神lag,仲俾某人狂踢/歧視先慘
不過都係睇lag的程度(好睇時間),我用vpn所以唔係好lag
有時太多人一齊上網,網速慢,真係lag,自己都會知
俾人話,我會講句sorry,轉用狙,少出刀
我現在都無打sd,快要考試:'(
希望sd不要執

bevisyin 發表於 18-4-2015 02:11:48

除左去網吧玩之外= =
真係好灰 場場都delay 好就1 慘就2秒.....唉:L
搞到唔想玩......

UIOPRT 發表於 18-4-2015 10:15:08

回復 3# bevisyin

玩台服lor

bevisyin 發表於 18-4-2015 13:13:26

回復bevisyin

玩台服lor
UIOPRT 發表於 18-4-2015 10:15 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

我有唔少機~買過唔少點(唔夠壕多)
台服得幾部機.....唔係話轉就轉

玩得辛苦咪唔玩住先 仲多左時間讀書......(辛苦4年後 人生都唔同晒)

hillson09 發表於 18-4-2015 14:09:50

已完成旅程的海龜路過

freedom040542 發表於 18-4-2015 15:12:17

回復bevisyin

玩台服lor
UIOPRT 發表於 18-4-2015 10:15 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

放心 台服唔止delay勁過港服 重會畫面lag機

UIOPRT 發表於 18-4-2015 16:18:32

回復 7# freedom040542

佢係台灣讀書,所以我建議佢玩台服

UIOPRT 發表於 18-4-2015 16:22:12

回復 5# bevisyin

咁努力讀書吧,少年,得閒玩下都唔錯
四年後又一條好漢

UIOPRT 發表於 18-4-2015 16:25:45

回復 2# billson

宜家韓服又攪公會排名活動,應該冇咁快執
頁: [1] 2