樂古Nakuz

標題: (民意調查)改良制度,版主復職!(推翻死水一樣的黑暗制度!) [打印本頁]

作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 14:56
標題: (民意調查)改良制度,版主復職!(推翻死水一樣的黑暗制度!)

相信各位都知我們nakuz因為我們的多位版主忽略版主區的存在而無理被炒。而我認為問題根本唔係版主們忽略版主區的存在的錯,而係制度的錯超版們太不近人情的錯!!!要炒就應該炒超版,而唔係我們的多位能幹版主!!甘不如利用此投票的結果反映比nakuz最大的話事人聽,要佢以群眾壓力的理由,改良版主區的制度!!!迎多位版主復職!!!   多位版主的革職,嚴重影響各版的運作、秩序!!而且,做生不如做熟,新的版主都未必有他們甘有管理版塊的經驗!!!  請各位多多支持!!

唔通因為一個甘的板規,而令一d做到嘢的人無理被炒??太講唔通吧??至少都可以比次機會佢地!!!

腐敗黑暗,獨裁統治,死水一灘,無藥可治,官官相衝,人神共憤!!!!堅決要求改良制度,版主復職!

作者: Lemon雨    時間: 4-6-2009 15:03
在投票之前,想請問閣下是否真的〝完全〞明白事件呢?
有關的事件是涉及到版主內部的行政的說

作者: Tidus    時間: 4-6-2009 15:55

我看不出這的高層會有這樣的臉子用"迎多位版主復職"
那些高層真有空去後台核對名單去炒版主
真的不知用了多小時間
又說那個忙又說那個升了做超版
這樣浪費時間還不如真得去改善下nakuz的版規和開放度
如果forum到咁多唔得閒概人做版主
咁倒不如改變一下申請做版主的資格?
我眼看所見升做由版主升超版/壇主  (是他們的好朋友吧!?
nakuz 公告某些人升職就第一時間去處理
相反出奇的是,被nakuz 炒的所謂"失職"的版主出名單就牛龜速咁耐
forum 後台的某個set不是就能立即通知那些版主已被開除!?
就只是打上這簡單的字就那麼的懶惰
做版主是義務及有能力才能上任,但真是個個有能力?
我看不出也理解不懂=]
如果那些所謂長期請假的"管理人員",倒不開除他們?
但經你們這次的行動,證明了一件事
處事輕率!
經過這次的事件,我明白我真是來錯地方=]
係喎,之前睇過阿某某版主 個個版主管理個個link = =
成個月都無做過野- -"
只係識報到就唔駛抄,真係俾個Good佢[[mg_1_47]]
報到就="有到該區瀏覽,有盡版主應有的責任"    ...
joyce720 發表於 4-6-2009 14:56
原來留名報到係緊要過真係有做野既~
甘姐係版主報到就可以了
完全明白哂lor
笑左~~~~~~~~~

[[mg_1_64]]
【小丸子】 發表於 4-6-2009 14:28

作者: 白棋    時間: 4-6-2009 16:40
相信各位都知我們nakuz因為我們的多位版主忽略版主區的存在而無理被炒。而我認為問題根本唔係版主們忽略版主區的存在的錯,而係制度的錯超版們太不近人情的錯!!!要炒就應該炒超版,而唔係我們的多位能幹版主!!甘不如利用此投票的結果反映比nakuz最大的話事人聽,要佢以群眾壓力的理由,改良版主區的制度!!!迎多位版主復職!!!   多位版主的革職,嚴重影響各版的運作、秩序!!而且,做生不如做熟,新的版主都未必有他們甘有管理版塊的經驗!!!  請各位多多支持!!
天空神鋒 發表於 4-6-2009 14:56

我淨係buy你呢個point, 所以我投第二
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 16:43

樓上講得岩。一個版主的好壞根本唔係用呢d甘的理由去決定。就算係,都只係佔15%。其餘的都是取決於他們有無領導才能、管理能力。我相信當初他們打算做版主,都係希望可以好好甘管理好屬於自己的果個版塊,有一個貢獻。而唔係去果個版主區果度同其他版主so so!!!!!!!!!!!!!!學樓上甘講,如果一個版主只係識去果個版主區果度同其他版主so so的話而唔理個版,你們先好炒佢!!!!我點都支持你們!!!!!!!!
    版主區的成立,無錯係希望維持返個壇的運作。唔希望搞到大家各自為政。但是如果各高層真係唔希望搞到甘,又何必唔pm他們通知一下呢??老闆叫d職員開會都會事前講比員工聽話要開會啦,但你們唔pm他們通知一下。你們認為他們會自覺咩??如果真係真心為個壇好,甘不如哂你們少少時間pm一下啦!!!!!!!
我淨係buy你呢個point, 所以我投第二
白棋 發表於 4-6-2009 16:40

多謝支持!!!
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 16:45
同意改制度
但復不復職冇所謂
作者: 白棋    時間: 4-6-2009 16:45
我諗要數能幹版主數十隻手都數唔晒
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 17:03
我諗要數能幹版主數十隻手都數唔晒
白棋 發表於 4-6-2009 16:45

係ar,但因為一個甘的理由炒佢地,太不值了。
作者: sai6606    時間: 4-6-2009 17:39

本來樂古版塊之多 已經人手不夠用
如今還兒戲地革走部份版主
被革除的版主復職與否 並不是這次事件的最重要的問題
相信因此事件被革職的 包括我在內都是屬於論壇邊境的小版主
而被革後 相信版塊沒有人繼續管理 亦沒有人去接手管理   
儘管是論壇的邊境版塊 但人流還是有的 它的存在價值對樂古的整體亦都是有意義的
這些版塊荒廢後會點?    (ps: 講得上是邊境版塊 當然是不見得有人接手 也不見得有人會申請當版主的
高層們可否有想過這一個問題?
有一個會員發問問題 回覆者答的卻是 "多謝樓主分享" "亂碼廣告" 等等
發問的會員還會留在這樣的論壇嗎?
此舉會導致量產出像 龍虎門online 等荒廢版塊的出現
然後不斷量產出這種趕客的情況而已
再者
這次重量不重質的革職行動
看來革走有盡責的版主 比不盡責的冗員為多呢
那我就有一個問題
樂古在這次事件中獲得到d什麼呢?

諸位高層
若你們覺得這樣做能帶給會員們更好的討論空間
若你們有能力去管治因此而失去版主的版塊
我相信因此而被革職的版主們 不會對此事而抱怨
作者: 白棋    時間: 4-6-2009 17:43
9# sai6606
而家樂古申請版主要求又咁高, 相信都幾難有人接手
作者: Tidus    時間: 4-6-2009 18:00
老闆叫d職員開會都會事前講比員工聽話要開會啦,但你們唔pm他們通知一下。你們認為他們會自覺咩??如果真係真心為個壇好,甘不如哂你們少少時間pm一下啦!!!!!!!
天空神鋒 發表於 4-6-2009 16:43

就你這句...只是花了兩分鐘多小小
就能完成全管理人員收到通知
別說給我聽NAKUZ 7.0後台沒有此SET?(而且還有短訊功能...可SET幾時自動DEL)
或由於"本"論壇管理人員太多
如果一次過SEND哂,論壇會増加負荷^^?

作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 18:01
9# sai6606
而家樂古申請版主要求又咁高, 相信都幾難有人接手
白棋 發表於 4-6-2009 17:43
本來樂古版塊之多 已經人手不夠用
如今還兒戲地革走部份版主
被革除的版主復職與否 並不是這次事件的最重要的問題
相信因此事件被革職的 包括我在內都是屬於論壇邊境的小版主
而被革後 相信版塊沒有人繼續管理 亦沒 ...
sai6606 發表於 4-6-2009 17:39

你們二位講得岩,如果各個管理層有能力管個版而炒人的理由又合理的話,我無說話好講。
而且,而家申請版主甘高要求,即使有新版主上任都未必會好像之前個D甘好啦!!!話哂而家都有部份區無版主,以前就話新版主上任有個PARTNER教點管個版姐。而家連原有個D都炒,算點??
作者: koion    時間: 4-6-2009 18:05
呢個算唔算[突擊巡查]呢!_!?
真係唔聲唔聲嚇你一驚
個懲罰仲得人驚
恕在下見識淺...呢個原因真係第一次見
因為自覺問題...無言的說
呢種制度有如投考紀律部隊一樣
一唔醒目等俾人革走

黎多幾個突擊巡查啦
仲做緊版主果班...小心d啦
話唔定下次會用一個比呢個仲無言ge原因革走你地呀

p.s:話說咁大件事...最高領導人壇主仲未出現ge
上水啦喂..壇主們
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 18:07
昨日有一位超版不斷為此事作出回應
亦有壇主表示"稍後"時間會發出公告交代
但至今全無音訊
作者: 恆-    時間: 4-6-2009 18:07
這是內部的問題,倒是不得而知。

只是版主被革職後,我也曾有疑問:

誰來接手?大量招募新版主?申請版主要求降低?又或是現任版主暫時多管幾個版?

不過,也罷,靜候壇主發出公告。
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 18:25
這是內部的問題,倒是不得而知。

只是版主被革職後,我也曾有疑問:

誰來接手?大量招募新版主?申請版主要求降低?又或是現任版主暫時多管幾個版?

不過,也罷,靜候壇主發出公告。 ...
恆- 發表於 4-6-2009 18:07

大量招募新版主?哈,唔驚比班高層用D無理取鬧的原因被炒嗎?
申請版主要求降低?甘唔係請咗一D無能的人管理個版,任個D惡意洗版的人搞亂個D版塊。既然個D版塊都甘亂,個壇有咩理由唔亂??
現任版主暫時多管幾個版?哈哈哈哈哈!!!更加可笑!!!之前多位版主只係管自己果個版塊都忙到死,根本唔得閒去果個版主區到應酬果班版主吹吹水哩。唔通佢地會無嘢找事做嗎??計我話,如果佢地暫時多管幾個版塊,甘不如佢地就得閒甘去果個版主區到應酬果班版主吹吹水。如果唔係,甘下個比人"登冬菇"的唔係佢地嗎?[[bao_33]]

各位高層,我有無講錯嗎?
作者: sai6606    時間: 4-6-2009 18:26
實行時間也是一個問題
為什麼要選擇大多數人要準備考試的時間去實行?
6月頭是考試的時期
5月尾是學校開盡火力谷起學生的時期
有自覺的學生5月頭就開始埋頭苦幹.............
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 18:33
實行時間也是一個問題
為什麼要選擇大多數人要準備考試的時間去實行?
6月頭是考試的時期
5月尾是學校開盡火力谷起學生的時期
有自覺的學生5月頭就開始埋頭苦幹............. ...
sai6606 發表於 4-6-2009 18:26

對,而家考試哩。所以我都唔明點解高層們搞件甘的事...佢地之中都唔會有甘多個人同在下一樣係CE生吧??
就你這句...只是花了兩分鐘多小小
就能完成全管理人員收到通知
別說給我聽NAKUZ 7.0後台沒有此SET?(而且還有短訊功能...可SET幾時自動DEL)
或由於"本"論壇管理人員太多
如果一次過SEND哂,論壇會増加負荷^^?
316578 ...
Tidus 發表於 4-6-2009 18:00

問題係佢地連兩分鐘多小小都唔願意花.....[[bao_13]]
作者: 包仔乂﹏    時間: 4-6-2009 18:43
一間公司也不會因為一些員工的一些小錯誤而把員工革職
而你們卻因為一些小錯誤而把樂古的版主們革職
試問一下
當一間公司把很多個部門的管理人通通革職
原因只是因為沒到站務區回復
這是多麼好笑的事 而一間公司沒有了這些管理人會怎樣
無錯就是天下大亂  你可以想想
不論是大公司小公司,討論區,學校甚至整個社會整個國家

永遠都是靠一些小平民,小員工,管理人去支撐起

試想想一切一切的平民員工都沒有了

還有人來這個論壇嗎?

你們有看過一位校長會因為老師忘記了收功課而把老師革職嗎?

何況這是沒有人工的職業

眼見這麼多的版主為了這個沒有人工的論壇

一天一天的努力

你們竟然因為版主們忘記到站務區作回復而把他們革職?

一個班房裡  只有老師沒有了學生

我想也不好受吧  

你們現在就好像一位校長把我們的老師給革職了

成為了一個沒人管的班別

哈哈別天真了  不是一個班別

是超過一半以上的班別沒人管

是超過一半以上的公司部門沒人管

是超過一半以上的城市沒人管

是超過一半以上的國家沒人管

你們現在就好像把每一個國家的領導人取走

令我們成為了一些遊民

如果你們還說道理的話

我誠懇地求你們  把版主們的復職
作者: 恆-    時間: 4-6-2009 18:50
大量招募新版主?哈,唔驚比班高層用D無理取鬧的原因被炒嗎?
申請版主要求降低?甘唔係請咗一D無能的人管理個版,任個D惡意洗版的人搞亂個D版塊。既然個D版塊都甘亂,個壇有咩理由唔亂??
現任版主暫時多管幾個版? ...
天空神鋒 發表於 4-6-2009 18:25

無理取鬧嗎…

我只能跟你說:版主通例第十二條

是列明版主必需到版主討論區等地。

然而,七天已足夠。
作者: sai6606    時間: 4-6-2009 18:54
算吧
高層看來不打算接受這件事的任何意見
我在聊帶看完某超版的回應後
只覺得高層完全沒有想過去正視問題
而且回答已明顯地欠缺冷靜和中肯
看似只要見到因這次事件而革職的版主便一律打壓似的
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 18:55
無理取鬧嗎…

我只能跟你說:版主通例第十二條

是列明版主必需到版主討論區等地。

然而,七天已足夠。
恆- 發表於 4-6-2009 18:50

炒人之後先講係咩事,事後又唔理炒人之後有咩後果.....太無理取鬧吧?
作者: 恆-    時間: 4-6-2009 18:58
炒人之後先講係咩事,事後又唔理炒人之後有咩後果.....太無理取鬧吧?
天空神鋒 發表於 4-6-2009 18:55

嘖,即是說:

清除長期沒理公務的版主前,要先以PM通知他們

然後各位立時到版主區裡報到,後再掛著版主的名字潛水。

但,無可否認,這次的清除行動頗有問題。
作者: 溺愛*小豆    時間: 4-6-2009 19:00
樂古新格言...貴精不貴多?
重要是改制度,改善不善的地方,
不改善即使任何人復職,也於事無保,

溫習了..再見
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 19:03
http://www.nakuz.com/bbs/announcement.php?id=240#240    ←   公告在此
佢有答等於無答,對呢度極度失望....
作者: AI思樂冰    時間: 4-6-2009 19:04
算啦,呢度超版話哂事,冇野講lol...nakuz d版塊肯定好亂lol冇左d版主.....
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 19:07
從公告可見
想復職的人可以放棄
作者: 溺愛*小豆    時間: 4-6-2009 19:08
早己知道結果不會太如理想,
也不理會吧,,樂古的高層決定永遠是對?
因我也不太常上...抽空再來看看情況@@
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 19:10
獨裁統治!!!!!!!!
腐敗黑暗!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
死水一灘!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
無藥可醫!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: koion    時間: 4-6-2009 19:17

23# 恆-

你都識講有問題
一開波唔搞d連自己個版都唔管ge版主開始入手
一下跳到因為冇去版主區覆命開始入手
學中國玩[大躍進]?之後咪好似宜家咁搞到亂晒
之後俾班懶虫報到完再去潛水
然而努力果班就俾班神奇的超版革走
敢問呢個行動邊個計劃...之前有冇諗過呢點?

再者,因為呢點革走人,fine
係革走之後連個原因都唔講...要人問先識出聲?
班超版以為班人識預知知咩事俾人革走呀
定以為識讀心術知班超版諗咩呀?(讀心術<-出自某位超版)
玩無聲殺人?想人讚你殺人不留痕跡?
定班超版認為冇義務做呢件事?因為唔係成文規定?定係唔得閒?或者連個pm系統都唔識用呀=]?
死都要俾人知咩原因啦...有做?
講到革走而且心知咩事好似理所當然
又敢問呢種主觀心態超版們憑咩去有?

最後,又有某位超版話部分版主唔知呢件事係因為同版主們唔夠溝通,人際差
好,我用另一角度去睇,有d版主話因為得人提醒去報到而免受革走命運
即係有人指點啦,之後又同d識ge版主講啦
即係有人通風報信啦,即係基本上唔算所謂ge自覺啦
到最後,呢班通水ge版主們,我可唔可以話佢地係[小圈子]呢=]?
呢d咁ge[小圈子]又可唔可以話夠溝通呢=]?
作者: AI思樂冰    時間: 4-6-2009 19:19
這裡就好像是黑暗的官場
政權大的就說的算
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 19:22
這裡就好像是黑暗的官場
政權大的就說的算
AI思樂冰 發表於 4-6-2009 19:19

無錯!!!正一死水!!!!
壇主不講道理,堅持己見!!!
作者: ※暗雲之雷※    時間: 4-6-2009 19:25

有些管理層已承認呢個做法係有問題

不過係通告中..並無提及..而且無歉意

再者..
係利益立場方面..想問..有每一位版主曾經有過現金作為人工?我想沒有吧
建立樂古論壇既人..平均每日收既廣告費..不敢想像數字..大家看看周邊的廣告
點解會有廣告...大家想想吧...再想想點解要有版主..再想想版主的工作?的確是義務
再想想這些義務..會唔會讓論壇的廣告無意地增加?
作者: koion    時間: 4-6-2009 19:35
33# ※暗雲之雷※

單係個公告幾時出都知佢地效率出奇地慢
琴日開始嘈到宜家先識出公告
宜家某d死剩版主(邊d唔知啦,佢地話可能wo)就好玩囉=]升職區版
不過到最後受唔受到個區版呢份禮又另一個問題=]
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 19:43

致各被抄的版主:                  
                         《四塊玉 • 閑適》關漢卿
                    舊酒投,新醅潑,老瓦盆邊笑呵呵。
                    共山僧野叟閑吟和。
                    他出一對雞,我出一箇鵝,閑快活!

南畝耕,東山臥。 世態人情經歷多。
                   閑將往事思量過,
                   賢的是他,愚的是我,爭甚麼?

By:凍檸水OO

作者: derek742    時間: 4-6-2009 19:54

看來此事件有潛力載入網典
復不復職於本人也不重要了
當時也是有幸獲邀出任
撒了職就當了卸下一件包袱
好讓專心致志
另外,再次申請與復職有著明顯意義上的差別呢
某人說得對,"人際關係"的好壞真重要
作者: 乂夜影風乂    時間: 4-6-2009 20:00
致 各會員:

相信各位都有留意到,近日我們將大部份版主降職,革除他們的職務。
首先,希望大家明白,這個決定我們商討了很久,才決定落實這個行動。
我們明白,可能會有部份會員或版主不認同我們的做法,但我們認為必須在此澄清數點
1)被革職的版主不代表不能再申請版主
2)已給了限期給所有版主,不合乎規定的版主才會被革除***

***所有版主必須在版主討論區的專帖回覆

在此解釋一點,版主討論區是每一個版主都必須定期進入的地方。
管理層會不定期在版主討論區發放消息,而我們亦給了一星期的限期,
只是要求版主在有關帖內回覆,以示其有定期查看版主討論區。

在大量版主被革除後,站內大部份版塊都沒有版主,極有可能出現混亂情況。
所以我們將會提升部份現任版主,作出一些區域的分區版主,協助有可能出現的混亂。

而申請版主職位方面,稍後將有新的措施,請各位繼續留意公告。

1.由即日起暫停所有版主申請,直至另行通告! - [閱讀權限 255]

要版主們申請本來的職位,但申請區卻不准會員現在申請版主
  請問,是否要等到此壇接近倒閉時才開回申請區的版主申請?

2.請問提升了那些”分區版主”有啥作用!?版主本身的工作量已經很大
  現在還要他們管轄別的版區,那不是增加工作量嗎!?
  那不如回復原本的版主職位吧。

最後關於版主需在版主討論區回覆,難道版主就要像罪犯,每天也要到
  那版區報到?如果目的是察看版主有沒有上線管轄,那不如增加一個系
  統來觀察吧。那些無能的版主,你們不把他們革職,而要去革職一些有
  能力和每天也管轄版區的版主,樂古難道已走去黑暗之路?

作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 20:08
我諗之前已經係黑暗之路
不過果時係某d會員先會意識到
因為我地仲置身事外
但係依家就深同感受
作者: 誠、––    時間: 4-6-2009 20:29
回覆一句:

版主復不復職不要緊,
我不稀罕做版主..
試問到論壇為什麼?
為一群朋友開心,為大家溝通而得到資訊、知識..
只可以說,我在樂古這麼多年..
由sky-c到樂古..
我也陪著樂古長大,
我也曾經有一段時間留連在版主討論區..
我可以說版主討論區只有一些吹水、網聚的帖子..
令我以後不上版主討論區..
只可以對些事情感到失望,
你改不改善如今已經不重要,
這制度實在太腐敗,
這個官職我不做..罷了
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 20:32

讚同+1
從今以後只有商業用途
吞1版都係算了
問所剩無幾既會員拿msn後就逐漸少上了
作者: Tidus    時間: 4-6-2009 20:45

如果照啲高層用所謂的和版主有代溝,交流不到
完全是一個慌言^^"
論壇後台的功能是廢的嗎?
超版冇權力用宜功能???
你當我地是新手自開論壇?
如果你地啲高層系想為佐西走人概未出聲囉
用啲GAG到爛概借口屈走人
另外我還服了"某"
(看你SIGNATURE第兩張圖就十分不爽,再加上你概言語行為
力保超級?(幫上層講說話?因為全靠佢地/人際關係好?
此事一定要加入網路歷史啊
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 20:57
致各被抄的版主:                  
                         《四塊玉 • 閑適》關漢卿
                    舊酒投,新醅潑,老瓦盆邊笑呵呵。
                    共山僧野叟閑吟和。......
                   賢的是他,愚的是我,爭甚麼?
凍檸水OO 發表於 4-6-2009 19:43

賢的是他,愚的是我,爭甚麼? 好句!!!!!!!
看來此事件有潛力載入網典
復不復職於本人也不重要了
當時也是有幸獲邀出任
撒了職就當了卸下一件包袱
好讓專心致志
另外,再次申請與復職有著明顯意義上的差別呢
某人說得對,"人際關係"的好壞真重要 ...
derek742 發表於 4-6-2009 19:54

絕對係有潛力!!!!我從未見過會有forum因為甘的原因炒d板主!!!!!!!!!!!
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 21:04
只是引用本年學習過的文章罷了
想不到文章也可活學活用
還多謝樂古的官場黑暗
令我現在有心學習中文科
作者: 小朋友你好    時間: 4-6-2009 21:17
難道權力太大 炒人當玩泥沙
罪名像莫須有一樣
解釋又含糊
如何服眾
作者: ※暗雲之雷※    時間: 4-6-2009 21:24
請看投訴區
http://www1.nakuz.com/bbs/forumdisplay.php?fid=287&page=1
但不要回覆..因為會犯規架~
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 21:28
投訴管理層那個太妙了!
一定要讚!
作者: 小朋友你好    時間: 4-6-2009 21:30
眾多管理層都以潛水了
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 21:39
他們提升了這個帖作潛水令牌
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 21:53
他們提升了這個帖作潛水令牌
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3628771&extra=page%3D1
凍檸水OO 發表於 4-6-2009 21:39

佢地以為甘就無事,但係就反而更加醜惡!!!!!
作者: 小朋友你好    時間: 4-6-2009 21:58
樂古高層 橫蠻無能
胡亂炒人 激怒人神
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 22:05
樂古高層 橫蠻無能
胡亂炒人 激怒人神
小朋友你好 發表於 4-6-2009 21:58

用了來做簽名,唔介意吧??
作者: 小朋友你好    時間: 4-6-2009 22:07

用了來做簽名,唔介意吧??
天空神鋒 發表於 4-6-2009 22:05

never mind
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 22:14
如果照啲高層用所謂的和版主有代溝,交流不到
完全是一個慌言^^"
看你SIGNATURE第兩張圖就十分不爽,再加上你概言語行為
力保超級?(幫上層講說話?因為全靠佢地/人際關係好?
此事一定要加入網路歷史啊......
Tidus 發表於 4-6-2009 20:45

唉......只好比佢地甘做囉~~~甘樣好落台d啊~~
兄弟,我都感到不爽啊~~我未見過有人好像佢甘,為保超級的地位,用『樂古四週年站慶|玩樂革命』的圖片黎擦鞋啊!!係唔係呀個位女士??可能佢想打好d關係,為壇主之路舖路呢!!!!!
網路歷史??一定要啊。點都要比一d想做本壇會員的人知道一下我們的高層的黑暗面。如果佢地想黎呢度做會員,就要幫佢地擦鞋嫁啦!!!
作者: 凍檸水OO    時間: 4-6-2009 22:23
冇哂人響應@@"!?
得番我地3個@@!?
作者: 天空神鋒    時間: 4-6-2009 22:26
冇哂人響應@@"!?
得番我地3個@@!?
凍檸水OO 發表於 4-6-2009 22:23

可能吧。但經過呢件事,我終於知咩叫黑暗、咩叫擦鞋。唉..........
作者: 池少~    時間: 4-6-2009 23:06
做樂古版主 老老實實做唔做都罷就
有錢收?有糧出架? 乜都無呀:0)
義務幫你地管版搞咁多野
又要諗爆頭定埋哂d 19版規去管住d會員
一句唔該都無就fire 乜野道理?

而家唔係你炒我 係我唔撈啦 反省下啦
作者: hkopenc045507    時間: 4-6-2009 23:12
唔報到就炒..
或者真係有錯 但事前真係無通知.
睇到某超頻回覆話無通知=人際關係問題. 睇到我啞晒
根本唔係D咩人際關係問題. 呢度好多版主都唔搞關係. 所以就比人炒左 真係超無言
同樣地唔係個個版主都好得閒 上黎管個版之後就OFF 因為要溫書架..
1WEEK又無人通知要報到 咁就比人炒左.. 真係好無言囉..
我自問自己都有去版主討論 但近排真係要溫書. 管版又的確少左 但唔代表我潛水WO..
係NAKUZ咁耐 自問自己唔係真係做得好 但都有盡力去做到版主要做既野
我又唔似有一堆人搞關係 比人炒左我真係超無言..

金融海潚搞到連論壇都要炒人?..
唉 算數
作者: dar4545    時間: 4-6-2009 23:13
其實只要一句就可以總結e次事件:「樂古高層孤高氣傲,武斷獨裁,缺乏人情味」
作者: 池少~    時間: 4-6-2009 23:23
其實只要一句就可以總結e次事件:「樂古高層孤高氣傲,武斷獨裁,缺乏人情味」
dar4545 發表於 4-6-2009 23:13

轉戰discuss同hkgolden算數
作者: derek742    時間: 4-6-2009 23:41
轉戰discuss同hkgolden算數
池少~ 發表於 4-6-2009 23:23

一直有(有帳號;P)
作者: 溺愛*小豆    時間: 4-6-2009 23:42

-.-你們好 我又來了,
也不用說了..
做樂古版主 老老實實做唔做都罷就
有錢收?有糧出架? 乜都無呀:0)
義務幫你地管版搞咁多野
又要諗爆頭定埋哂d 19版規去管住d會員
一句唔該都無就fire 乜野道理?

而家唔係你炒我 係我唔撈啦 反省下啦 ...
池少~ 發表於 2009-6-4 11:06 PM

非常同意閣下所見..

不工作是失職,但處理手法不但不太見成效,殺害不小無辜,且為樂古一直用心工作的人,
你們對得起他們嗎?他們的心聲你們聽到嗎?

致高層,
雖你們想得到的結果是十1分正確,
但方法卻一錯再錯,
一,處理手法,錯
二,回應會員的投訴/意建,沒接取意建,更一面抗衡,
三,在事件後的善後工作十分不如理想,公告.合理回應. 只有個數
     這數什麼高層,是小會員的意建不用理會?

你們需要改善的不是此事件,而是你們都態度,
小會員說的是心聲,他們的激動,
為什麼?樂古倒閉嗎?

我想我一直說的那翻話,
沒有說錯了,

意見 高層不容理會
作者: ┴波波池┐    時間: 4-6-2009 23:54

原來件事係咁,
因為我小去版討而革職 感到無奈..這個原因太兒戲了點
做左版主咁內  數數手指都有4,5年, 一直盡忠職守 日日睇版
到今日自己都出左泥做野, 都有keep住睇版
就因為我無去報到??  喂,發條短訊比我都得掛
睇泥我要諗清楚自己個版重要定係版主討論區重要啦
算啦,心死
自己一直都知d高層要面, 做左就無得返轉頭
作者: 溺愛*小豆    時間: 4-6-2009 23:58
我自知沒有理行應有版主的事
但對樂古的現況深應遺憾,
樂古變得太多,

在早前壇主,做錯了事,
一面抗拒會員意見,
直到了事,也十分馬夫,
現在...是樂古變了還是人變了,
再見了吧..
作者: 凍檸水OO    時間: 5-6-2009 00:07
天下無不散之筵席
但係估唔到今次只係相處左一,兩個月就離別@@"
作者: 池少~    時間: 5-6-2009 00:14
一直有(有帳號;P)
derek742 發表於 4-6-2009 23:41

巴打 我都有(揮手)

[369]
作者: bobby044132    時間: 5-6-2009 00:17
真想問問。。。。
版主不到版主區就已經受極刑??
這樣的話就太不應該。。。
樓主我十卜你!~
很多版主都做很多野的說= =
畢竟係一份冇人工既苦工- -
點解幫手做我相信大家都知道!~
作者: 斯奈比狄    時間: 5-6-2009 00:21

其實我真係想知道班高層所謂人際關係問題係點
唔通同高層熟先等於人際關係好?
同普通會員熟就唔算係人際關係?
睇怕起高層眼中的人際關係用唔上普通會員度囉
根本只係一個藉口

基本上要通知所有版主有幾難
高層發個pm唔係可以sd比哂所有版主咩?
點解有pm唔用就要靠人際關係先通知到?
真係幾好笑喎姐係要去哂其他區拉關係?
唔通樂古個版主位要靠人際關係先可以保住個位?

同埋點解我覺得班高層無用pm通知班版主好似一d責任都無?
作者: hkopenc045507    時間: 5-6-2009 00:25

致一眾獨裁高層:

做版主又無人工收 義務性質咋
又要定期諗野帶動下人流
比D活動會員玩
又要處理唔少既工作量
學期尾又要應付考試
都抽時間上黎管個版
邊有咁多多餘時間陪你慢慢係度吹水啊?
又無通知 1week期限? 好多?

我覺得呢個根本就係一個陰謀
有搞關係果D 甚至擦鞋版主 就有人通知佢去報到
無搞關係又要應付考試既版主 就比人炒
家陣炒晒d唔係高層親信 唔奉承高層果d
靠關係又再上位了 升埋做區版 幾鬼威啊
獨裁統治 再現中華帝國?

論壇就好似一間公司咁
員工就好似版主 係最重要既財產
家陣我地只係係咁鬼多條版主守則中犯左一條? 就係無去版主討論區報到
請問呢條係咩滔天大罪? 殺人放火 姦淫擄掠?
最多咪出張警告信囉 咁就要炒?
事前無通知 就話人際關係問題
即係間接承認你地係度搞小圈子?
咁不如將個壇變私人論壇啦 想註冊就等高層驗證先可以註冊啦
咁鍾意搞小圈子 開咩公眾論壇姐?

家陣又唔係潛水 又唔係唔做野 只係1星期期限內無報到 仲要係無任何事前通知
高層們唔好話比我知呢個措施係為左打擊一d潛水既版主
我相信明顯唔係囉=) 連通知都無 so amazing!
有做野既版主就比人炒左 一堆關係版主就上晒位
比人屈到咁 條氣點到唔順囉
出個公文出黎交代? 唔覺有咩交代囉.
歉意無 乜都無 做左咁耐版主 無功都有勞啊
你估管版唔使用時間同心機架?

仲話唔代表唔可以申請返版主 但就關閉埋版主申請
笑到我..
真係對Nakuz充滿憤怒+失望
作者: 小馬仔    時間: 5-6-2009 01:19
講真呀,
果D 依家咁理直氣壯係到支持所謂"超版"既行為既人(版主 / 超版本身)
"我都唔覺你完全明白事件囉 =) 唔該晒"

今次既事件一句講晒, "可笑"=)
根本, 本身LEE 個規則存在就已經係一個問題啦
傻豬黎既
唔好諗野諗得咁表面啦=)
既然本身係一個問題,
就自自然然導致今次事件係無聊無效無謂,
某人無知無能無理, 被炒既版主無辜無意無奈

再再再講真呀
被炒既版主大可以一走了之,
唔需要再留係一個已經因人事變動而變質, 封建既NAKUZ
(^自己知咩事啦^^")

有能力之人, 自有伯樂欣賞
版主係到講野既原因好簡單
因為覺得自己無錯,
唔好不斷COPY 既PASTE 所謂既規則, 所謂既內政WHATEVER
唔好係唔適當既時候擺官腔
唔好唔識得接受別人既意見
論壇最寶貴既係"人才", "人流"
無人才就唔會有人流(全部帖都係廢帖)

好好反省下啦,
"管理層"
=)
又要講返好老套, 但係中晒POINT 既說話啦
唔識變通既人, 同一個機器有咩分別?
咁不如寫個SCRIPT / BOT / PROGRAM 自動管理仲好啦=)
就好似某某人所作所為咁咋MA =)

好老實咁講
元老級既會員都已經無乜
(見證NAKUZ由開壇前至依家...)
你要聽就聽
唔聽就算
我亦都相信版主要走,
亦都會有人跟住版主走

唔好以為香港得一個NAKUZ 咁既論壇
所有版主另起爐灶好易既咋
到時損失既係你自己
(雖然已經因某事已經不斷流失)

算數啦=)
要炒就炒超版^^"
唔炒, LEE 啖氣, 唔係, LEE 個壇無得救=)
1. 處事方法唔成熟 <- 咁都做到超版? 算吧啦^^"
2. 不接受意見
作者: 天空神鋒    時間: 5-6-2009 01:20
大家都講中我的心聲。我真係想係度問下呢18位投不同意的人。你們甘樣同迂腐有咩分別!!!!!!!你們良心過得去嗎??只係識搞小圈子,無用!垃圾!!!
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 01:29
版主規則第十二條
十二、我們每天有義務去站務區、投訴、綜合申請、版主討論閱覽,並回應有關的帖子。

如果7日無入去版主討論區..都好正常...根本就無話一定要每日入
作者: ┴波波池┐    時間: 5-6-2009 01:33
講真呀,
果D 依家咁理直氣壯係到支持所謂"超版"既行為既人(版主 / 超版本身)
"我都唔覺你完全明白事件囉 =) 唔該晒"

今次既事件一句講晒, "可笑"=)
根本, 本身LEE 個規則存在就已經係一個問題啦
傻豬黎既
唔好諗野 ...
小馬仔 發表於 5-6-2009 01:19

我都好元老下啦,
一開頭都係hksod壇主nike比我做版主
佢人很好,很直又爽快  果時anson都係
旦e加??

壇主仲未比到個交代我羅
作者: 天空神鋒    時間: 5-6-2009 01:34
版主規則第十二條
十二、我們每天有義務去站務區、投訴、綜合申請、版主討論閱覽,並回應有關的帖子。

如果7日無入去版主討論區..都好正常...根本就無話一定要每日入 ...
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 01:29

crazy?   仲要每天去站務區、投訴、綜合申請、版主討論閱覽,並回應有關的帖子??你當佢地無其他事要做嗎??定你們呢d高層想收買佢地人命??想佢地忙個不可交加???
我都好元老下啦,
一開頭都係hksod壇主nike比我做版主
佢人很好,很直又爽快  果時anson都係
旦e加??

壇主仲未比到個交代我羅
┴波波池┐ 發表於 5-6-2009 01:33

nike好像返咗大陸~~~
anson就....唔知。
我唔知佢地係點的人,但是我都好服他們二個。
而家呢個Henry一d都無他們的風範。
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 01:48
係版主規則上係義務

但henry公告話一定

自打咀吧
作者: oOpkwongOo    時間: 5-6-2009 01:50
路過
你還真把我的理由攞黎作兵器(汗
---------------------------------------
其實我都是朋友通知才知道要報到
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 01:53
我無將你既理由當兵器

如果我將你既理由當兵器
我又點可以知道係第十二條咁清楚?
作者: 斯奈比狄    時間: 5-6-2009 08:52

其實真係有自覺性知道要報告有幾多個?
睇怕大多數版主真係要有人題先保得住版主依個位喎
我睇比人抄左果d版主真係多過依家重起度果d版主囉
人際關係?我見到某rs區有2個版主人際關係好好喎,
但係佢地都唔知有依件事?
講到尾人際關係同版主要報告真係拉唔上任何關係
點講都好,人際關係只係一個無尼頭的一個藉口

由頭到尾依個制度真係好大問題
但係我都未見過有任何一個版主覺得真係有問題
就連我依個普通小會員都覺得有問題
點解班版主唔覺得依個係一個大問題?
話唔定某d人想保住個飯碗而唔出泥反抗
定係依個壇已經變質成一個搞小圈子,成班fd底起度幫住班高層?
作者: Kelvin.C    時間: 5-6-2009 09:56
係版主規則上係義務

但henry公告話一定

自打咀吧
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 01:48

在這一條文中,義務是指duty; obligation; responsibility

我記得版主通例中,白紙黑字寫明的:
"版主每天有義務去站務區、投訴、綜合申請、版主討論閱覽,並回應有關的帖子"
樓上某回覆說沒有時間走遍以上各版,
我想問,你要用多少時間去看?從沒人要求你們詳細的閱讀所有帖子,
只不過是要你「立一立」有沒有什麼重要的,和你有關的,
若果你這七天內,連10分鐘也抽不到出來,我看你也是太忙了,沒時間當版主吧,
我想你要好好分配一下自己的時間.
這版主通例也不是新的東西,你們也不是第一天知道吧,
你們無視了,就要付出代價吧?
若果沒這條文,是管理層的錯,是他們的責任去通知大家,
可以這條文的出現,很清楚告訴你們,這是版主的責任之一,
這條條文,最初的目的就是要版主多來版主區,去了解nakuz的政策,加強溝通
我看不到在這版主通例條文的大前提下,
給了你們七天,去一個你本應每天也要查看的版主區,留下你的名字,
而你也仍辦不到.....你們也真的很無視我和dh編寫的版主通例啊....(泣)
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 10:04

"版主每天有義務去站務區、投訴、綜合申請、版主討論閱覽,並回應有關的帖子"

白紙黑字寫明係義務
即係唔一定要去..唔係無時間去

請你搞清楚!
同埋如果你係寫既話
你真係要寫得更加明確...義務唔係必須
你宜家用英文去解釋
個個版主通例係中文..你用英文解釋中文既野?幾時有出現過英文版本通例?你有無係版主通例列明?
你有少少不知所謂
作者: Lemon雨    時間: 5-6-2009 11:04

白紙黑字寫明係義務

請你搞清楚!
同埋如果你係寫既話
你真係要寫得 ...
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 10:04

請問閣下分清楚〝權利〞與〝義務〞嗎?
義務一詞解泛稱人在社會中所應盡的職事
換句話說,那你是〝應盡〞的職事
當然,間中有2,3天不出現沒關係
可是,如果連續一星期也不出現又沒請假
那敢問閣下還能算是〝應盡〞了這職事嗎?
版主討論成立的本意是讓版主進內討論版務,發展等問題
如果閣下在七天時間內連只需要的數分鐘時間的〝義務〞也不去〝盡〞
那閣下的時間似乎真的過份緊迫而不適合當版主了

作者: 鳳封忍    時間: 5-6-2009 11:33

我路過

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%A9%E5%8B%99
日本維基將義務二字解釋得淋漓盡致
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... 9&variant=zh-tw
雖然中文維基沒有日文那種神,但還有可取這樣

我可不想怎麼要在那些文字上搞太多解釋,名家的老本我可吃不開
「版主每天有義務去站務區、投訴、綜合申請、版主討論閱覽,並回應有關的帖子」
先不說文字,這裡句子間的意思似乎是不成文地
「要求」版主每天也要去看上面所提及的東西,我是這樣理解的。

(嗯,當然我也還不是每一天也有時間去看沒錯...)
作者: Tidus    時間: 5-6-2009 11:45
在這一條文中,義務是指duty; obligation; responsibility

樓上某回覆說沒有時間走遍以上各版,
我想 ...
Kelvin.C 發表於 5-6-2009 09:56

就你這句"立一立"花十分鐘"
那為什麼他們又不花兩分鐘去後台用功能SET訊息?
再來看此帖
(看看短訊日期和完成日期後先再回覆)
那個版主也有去,但沒刷覺完來有報到"帖"
引用某人的帖幾句
精華所在
看看NAKUZ高層所謂的工作效率
要不是前幾日有人屈我亂用版主權"利"(原是"力")

也不會鬧到去投訴區
以下是一片交易區申請資料+短訊
PS:看看相隔時間
足足有成個月時間完成到
而我們被職務的版主就只有幾日時間,就強制當了未能做好版主本份
30-5-2009[url=][/url] 30-5-2009 11:29
這是由論壇系統自動發送的通知短消息。

以下您所發表的主題被 五月霜 執行 設置高亮 操作。

發表時間: 10-5-2009 17:57
所在版塊: 版塊設定與增減子版申請區

操作理由:

如果您對本管理操作有異議,請與我取得聯繫。

那超版和當地版的版主是否也要除去職務!!!!!!!!!?
作者: [H]CLxp    時間: 5-6-2009 11:45

我睇完都係唔係完全明白成件事既來龍去脈 但如果只係因為無去版主區報到 而被撤職 咁真係太過份了
因為無去版主區報到 並唔代表無對本屬既版塊進行管理 無查明就咁撤左d有做野既版主 咁實屬對d盡責既版主 十分不公平 如果只係對那些潛水 只係掛住版主空名既人 進行撤職 這我倒是十分讚同(今次亦的確 殺左唔少潛水版主 但亦有錯殺無辜)
但依家唔理有無盡到版主責任 都一律以版主區既報到為準 咁樣便存在極大既漏洞(即係齋報齊到 唔盡責去管理 亦可!?)
老實講 對那些盡責既版主黎講 每天上來除左要對所屬版塊進行管理 , 回覆外 仲要強制去版主區報到 咁無形中只係令那些版主增加左壓力 並無對版主管理方面有咩實質得益 所以個人認為 應該只看該版主既實際有無盡責做事 而唔應該以有無報到 去決定是否撤職.....
作者: Lemon雨    時間: 5-6-2009 11:54
我睇完都係唔係完全明白成件事既來龍去脈 但如果只係因為無去版主區報到 而被撤職 咁真係太過份了
因為無去版主區報到 並唔代表無對本屬既版塊進行管理 無查明就咁撤左d有做野既版主 咁實屬對d盡責既版主 十分不公平 ...
[H]CLxp 發表於 5-6-2009 11:45

呃。。其實要版主們報到不是沒有源由的,更不是一時興起
不過,在這邊應該不能說?
總之,因為版主們的經常不進版討區令管理員感到十分失望
也令有些政策的推行有很多的阻滯
才會有這次的報到行動
個人的結論是〝報到事小,他們沒留意版討內一些很重要的事務事大〞
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 11:59
請問閣下分清楚〝權利〞與〝義務〞嗎?
義務一詞解泛稱人在社會中所應盡的職事
換句話說,那你是〝應盡〞的職事
當然,間中有2,3天不出現沒關係
可是,如果連續一星期也不出現又沒請假
那敢問閣下還能算是〝應 ...
某〞雨 發表於 5-6-2009 11:04

根本就無定義....何來有你說既既理由?
作者: 斯奈比狄    時間: 5-6-2009 12:11
呃。。其實要版主們報到不是沒有源由的,更不是一時興起
不過,在這邊應該不能說?
總之,因為版主們的經常不進版討區令管理員感到十分失望
也令有些政策的推行有很多的阻滯
才會有這次的報到行動
個人的結論是〝 ...
某〞雨 發表於 5-6-2009 11:54

其實依家係高層處理不當才會有這樣的事情發生
如果我係高層,見到好少版主入版討區,
我會sd個pm通知所有版主們叫佢地注意一下
最可惜就係班高層等到時限降人職,由頭到尾一個pm都無發過喎
之後又用人際關係無人通知他們為理由
所以咪做成依次事件囉
作者: 天空神鋒    時間: 5-6-2009 12:17
因為無去版主區報到 並唔代表無對本屬既版塊進行管理 無查明就咁撤左d有做野既版主 咁實屬對d盡責既版主 十分不公平 ...
[H]CLxp 發表於 5-6-2009 11:45

事實上真係因為他們無去版主區報到 而被撤職啦。
其實真係有自覺性知道要報告有幾多個?
睇怕大多數版主真係要有人題先保得住版主依個位喎
我睇比人抄左果d版主真係多過依家重起度果d版主囉
人際關係?我見到某rs區有2個版主人際關係好好喎,
但係佢地都唔知有依件事?
斯奈比狄 發表於 5-6-2009 08:52

佢地人際關係一向都好好.......用呢個理由fire他們,根本就係找唔到位落台。因為呢個黑暗迂腐的制度同做法,而家大家都打算走。你仲有無玩rs?
之後又用人際關係無人通知他 ...
斯奈比狄 發表於 5-6-2009 12:11

哈哈....至慘的係,send個pm只係阻他們2分鐘的時間。但他們都要懶。
作者: Kelvin.C    時間: 5-6-2009 13:07
白紙黑字寫明係義務

請你搞清楚!
同埋如果你係寫既話
你真係要寫得更加明確...義務唔係必須
你宜家用英文去解釋
個個版主通例係中文..你用英文解釋中文既野?幾時有出現過英文版本通例?你有無係版主通例列明?
你有少少不知所謂
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 10:04

你若是搞不懂在這段文字中,什麼是「義務」,建議參考小一中國語文
上面也有兩位解釋了什麼是「義務」吧, 義務,亦即是責任,Duty!
你理解能力程度和別人不同,中文看不明,我用英文告訴你有啥問題?
不要和我玩這低級文字遊戲好不好?
該條文很清楚的指出你要去版主區,這也不懂你重修小學中文吧
就你這句"立一立"花十分鐘"
那為什麼他們又不花兩分鐘去後台用功能SET訊息?
再來看此帖
(看看短訊日期和完成日期後先再回覆)
那個版主也有去,但沒刷覺完來有報到"帖"
引用某人的帖幾句
精華所在
看看NAKUZ高層 ...
Tidus 發表於 5-6-2009 11:45

因為主動進入版主區是你的義務,
高層要求你去版主區報到而不用pm,是他們的權力,
這一個條文,已清清楚楚講明,你要主動進入版主區,
責任是在你身上,而不是在高層身上,這條文已說明一切
作者: 小朋友你好    時間: 5-6-2009 13:08

雖然版主有錯 但罪不至死
估唔到管理層的價值觀是這樣
我路過

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%A9%E5%8B%99
日本維基將義務二字解釋得淋漓盡致
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%BE%A9%E5%8B%99&variant=zh-tw
雖然中文維基沒有日文那種神,但還有可 ...
鳳封忍 發表於 5-6-2009 11:33

對 義務不是責任
作者: 天空神鋒    時間: 5-6-2009 13:20

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread. ... =&highlight=&page=1   ←anson的解話。

大家點睇??
佢話要減輕板主的工作量,但甘做簡直用錯方法。
但是不過,anson點都好過果個henry。henry個公告仲要擺官腔,懶係高高在上甘。面目可憎!!![[bao_35]][[bao_25]][[bao_02]][[bao_48]]
作者: Lemon雨    時間: 5-6-2009 13:43
之後又用人際關係無人通知他 ...
斯奈比狄 發表於 5-6-2009 12:11

當然,管理層更有好既處理方法
但係吾該,吾好將〝人際關係〞無限放大
由始至終,人際關係只係一個好小既範圍
私下提你係人情,唔話比你知係道理!
如果係要過份執著係〝人際關係〞
咁就係失去左今次目標既意義

作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 13:49
你若是搞不懂在這段文字中,什麼是「義務」,建議參考小一中國語文
上面也有兩位解釋了什麼是「義務」吧, 義務,亦即是責任,Duty!
你理解能力程度和別人不同,中文看不明,我用英文告訴你有啥問題?
不要和我玩這低級文字 ...
Kelvin.C 發表於 5-6-2009 13:07

根本就無定義....何來有你說既理由?
作者: 左從乂唯軒    時間: 5-6-2009 14:07
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 13:49

他的意思是說在字典裡已定義為duty。

儘管怎樣,請不要過份偏激。這樣說下去也沒有結果吧?

反對的覺得有問題,就不會聽從支持一派。支持一派卻死守自己原則。

怎樣也好,和平會談吧。

別太執著於一個點。反正這只是論壇,而非人生轉折點。

讓你談勝又如何?這只能獲得一時的風彩,卻無法改變人生的命運。

那麼,倒不如以平常心來看,不用太激動吧。

我沒投票,不代表對某一方有意見或支持,只是不想參與其中。
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 14:12
他的意思是說在字典裡已定義為duty。

儘管怎樣,請不要過份偏激。這樣說下去也沒有結果吧?

反對的覺得有問題,就不會聽從支持一派。支持一派卻死守自己原則。

怎樣也好,和平會談吧。

別太執著於一個點。反 ...
左從乂唯軒 發表於 5-6-2009 14:07

讓你談勝又如何?這只能獲得一時的風彩,卻無法改變人生的命運。
呢句純粹只係你個人假設

那反對的一派就要屈服?宜家既結果有目共睹
作者: Kelvin.C    時間: 5-6-2009 14:15
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 13:49

你連「義務」也不明,重修小學中文吧[369]
別人被炒也可能情有可原,你被炒就真係抵死喇.
拎埋D咁既爛理由,係度捉字虱,版主通例又唔跟,
我唔見得你有咩理由不被炒...
作者: 左從乂唯軒    時間: 5-6-2009 14:16
呢句純粹只係你個人假設

那反對的一派就要屈服?宜家既結果有目共睹 ...
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 14:12

看來你真的不太理解我的意思......

請問你談勝後,人生會改變嗎?難道以後就不用死?難道會因此有一個幸福的家庭?這只是比喻而已。

第二點,我有說要一派屈服嗎?我都說了是他們「不肯屈服」,有自己的「原則」,駁來無用。

天阿,請你了解整篇回覆才作回覆吧。
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-6-2009 14:17
義務本身帶有很多含意

如果你現在真的說責任..當初點解用責任字眼?是誤導一話有其他原因?
如果係責任..即係每日每天版主都要入版主討論區..呢個叫要求?
呢個要求係無可能全部版主都能夠達到..
你都無可能證明到每日部電腦可以正常運作一樣
那即是呢個就係變成無理
作者: 池少~    時間: 5-6-2009 14:25
你連「義務」也不明,重修小學中文吧[369]
別人被炒也可能情有可原,你被炒就真係抵死喇.
拎埋D咁既爛理由,係度捉字虱,版主通例又唔跟,
我唔見得你有咩理由不被炒... ...
Kelvin.C 發表於 5-6-2009 14:15

義務

一個人在沒有責任的情況下無償地做一件事,如義務勞動、義務植樹等。

膠都費事比 重修小學?

[sosad][369][banghead]
作者: 左從乂唯軒    時間: 5-6-2009 14:26
不加一把口

只想你別誤解我的意思。
作者: Kelvin.C    時間: 5-6-2009 14:26
義務本身帶有很多含意

如果你現在真的說責任..當初點解用責任字眼?是誤導一話有其他原因?
如果係責任..即係每日每天版主都要入版主討論區..呢個叫要求?
呢個要求係無可能全部版主都能夠達到..
你都無可能證明到每日 ...
※暗雲之雷※ 發表於 5-6-2009 14:17

你想知為何我用「義務」而不是「責任」?

義務

一個人在沒有責任的情況下無償地做一件事,如義務勞動、義務植樹等。

膠都費事比 重修小學?

[sosad][369]
池少~ 發表於 5-6-2009 14:25

你有做嗎?做你都無做你都仲好意思出聲
那條文意思是很明顯地指出"一個人在法律或道義上所應負的責任,如贍養義務、撫養義務等"的責任.
你click一下英文看看人地那裡說什麼吧[369]

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent20066155ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2