打印 上一主題 下一主題
收起左側

齊罵爆香港教育制度!(突破30,000人瀏覽!)

何必自慰
每個地方自有佢既制度
你住得係到就只好配合
有問題你都要硬食
唔係有咩計?
講真 即使而家教育有問題
我地一樣要硬食
諗住佢有問題就用黎做藉口話代表唔到自己能力
其實係到自慰
回復 支持 反對

何必自慰
每個地方自有佢既制度
你住得係到就只好配合
有問題你都要硬食
唔係有咩計?
講真 即使而家教育有問題
我地一樣要硬食
諗住佢有問題就用黎做藉口話代表唔到自己能力
其實係到自慰 ...
小水 發表於 22-4-2009 16:31

就係討嚴斑狗官! ! !
回復 支持 反對

加上我們學習的東西很多不能用在生活上,
例如:
學習歷史,我們hk不會拿在刀槍去中國搶地方- -
學習中文,我們工作時,不會無啦啦唱唐詩,加上我們不會作文言文- -
學習數學,我們不會逛街時,說sin,cos,tan,三角形內角和等等- -
學習視覺藝術,我們的創作品要當我們死去才有價值- -
學習科學,我們平時不會突然拿試管來做實驗- -
學習普通話,不能用於所有國家,不如用英文算- -
回復 支持 反對

583# calvindestiny
講中哂xd,好多e家學緊既野...基本上好少會用到
雖然有會用到,但都係係d無關痛癢既時候...
都唔明點解唔比1堆科我地,之後從中揀2~3科自己鐘意既讀..
一定要讀中英數- -"最q憎就係呢d
回復 支持 反對

加上我們學習的東西很多不能用在生活上,
例如:
學習歷史,我們hk不會拿在刀槍去中國搶地方- -
學習中文,我們工作時,不會無啦啦唱唐詩,加上我們不會作文言文- -
學習數學,我們不會逛街時,說sin,cos,tan,三角形內角和等 ...
calvindestiny 發表於 22-4-2009 07:51 PM

你呢個情況係用係冇工作個陣_-
有對應工作就唔係咁架啦
回復 支持 反對

↑又番番起點...
-----
334新制可以自己砌番舊制既文理商出黎.
334共讀3年,舊制中4-中7,新制比舊制讀少一年,表示用3年去學4年既野
334大考果陣,係同全港既學生一齊考,有人升到大學,咁升唔到果堆點?
如果仲有ive同展翅,個個都走去讀,出到黎又係一堆無業遊民.
583# calvindestiny  
講中哂xd,好多e家學緊既野...基本上好少會用到
雖然有會用到,但都係係d無關痛癢既時候...
都唔明點解唔比1堆科我地,之後從中揀2~3科自己鐘意既讀..
一定要讀中英數- -"最q憎就係呢d ...
ken05 發表於 22-4-2009 21:01

讀書既知識將來用唔用到未必知,但知多d好過知少d
起碼有基礎,將來要學番都唔會有大困難,(中英數除外
回復 支持 反對

你咁講引到我唔想讀書=v=
回復 支持 反對

冇公開考試點知邊個有能力邊個冇能力
個個都唔洗考就讀大學?
個個國家都有會考架啦
教育係社會重要既環節,冇左,成個社會會崩潰
因為個個人都冇知識,點搵工?經濟點平衡?
回復 支持 反對

支持你呀
^.^
回復 支持 反對

香港d死人教育制度...
食屎啦...搞到我地d學生無所適從
簡直不知所謂
回復 支持 反對