打印 上一主題 下一主題
收起左側

輕小説,漫畫改篇的動畫有D麽你覺得最討厭?

我本身都係看開動漫既,但除非非常想知個劇情,就會去看漫畫or小説,發覺大部分動漫還原度都5係好高...好多時動漫都會cut左5少劇情...甚至有D係cut到你根本5明白個劇情點解會發展到甘eg 只有神知道的世界<女神篇>同有你的小鎮,後者起碼cut左100集以上既漫畫,甘你叫人點看得明=.=,所以我惟有去左看漫畫,用左1個星期看完先知動漫簡直系cut到不知所謂...

5知各位大大有D麽意見呢>_<
多選投票: ( 最多可選 4 項 ), 共有 16 人參與投票

投票已經結束

2.86% (1)
17.14% (6)
20.00% (7)
28.57% (10)
14.29% (5)
2.86% (1)
5.71% (2)
8.57% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

2,4,5
回復

2,3,4

個人認為 爛尾 都係因為小說/漫畫未完 先會爛,
一係本身小說/漫畫都系咁埋尾既話咁動畫一樣咁埋尾都爛既話就唔關動畫事
回復

可以反問番樓主
點解你唔追原作,係都要等動畫
動畫既故事跳躍係根據作制作團隊(姐係最後台個班人決定)
例如樓主話神知既第3季係跳左100集 令到你睇唔明
或者可以咁樣講...因為故事發展太慢先一次過大幅跳躍/故事拖太耐令到(動畫)有影響 呢d原因先跳躍
原本動畫就冇可能將輕小說既劇情 一五一十展現哂出黎
(漫畫另計) 因為當20頁既漫畫先=半集動畫  所以表達出黎就絕對有可能
個人認為睇完動畫再追原作會有另一番風味
例如話睇完動畫之後再追原作
你會覺得動畫帶唔出原作既某d野
如果你話唔想追原作咁我都冇計.....

至於爛尾呢個問題 見人見智
例如 打工吧!魔王大人  動畫都有人話爛尾
我第一次睇(動畫)既時候就覺得冇乜問題
之後再接觸小說>後再翻睇一次(動畫)  結果冇問題

如果要講爛尾既話
我個人對於絕對防衛利維坦 結尾都不滿
有睇過既人都應該明白我既講法
三位小勇者用低等級魔法(OLG計算應該15級以下技能)
成功擊退隻20至30級副本最終BOSS  
前提係 2位小勇者打隻最終BOSS時係好吃力,最後因為加多位小勇者就令到力量倍增
用低等級魔法都可以受到數十倍傷害 短短2-3分鍾就勝過差唔多打左半集時間既傷害
回復

本身唔會睇漫書同輕小說既路過..

還原高唔高,有原創劇情其實冇咩所謂..
反而我希望多d原創劇情
比更多觀眾看到與漫畫不同的地方
回復

無計啦12集要控制得好,好難嫁.....
回復